Președintele Iohannis a promulgat legea inițiată de Glad Varga privind creșterea amenzilor pentru cei care-și bat joc de mediu

  • Autor:
  • Data: octombrie 30th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Legea inițiată de deputatul liberal arădean Glad Varga, prin care s-au majorat amenzile aplicate celor care aruncă deșeuri la întâmplare și s-au introdus sancțiuni complementare, a fost promulgată, zilele trecute, de președintele Klaus Iohannis.

„Doi ani și trei luni. Atât a durat până când a devenit lege inițiativa mea legislativă. Aceasta a fost promulgată de către domnul Klaus Iohannis, Președintele României, zilele trecute. Am luptat doi ani și trei luni în Parlament, în comisiile din Camera Deputaților și Senat. Am luptat doi ani și trei luni pentru a promova din opoziție o modificare simplă, dar importantă. În final am reusit. Am mărit sancțiunile pentru abandonarea deșeurilor la întâmplare precum și introducerea unei sancțiuni complementare: costurile pentru ridicarea acestor deșeuririlor abandonate, eliminarea și curățarea terenului vor fi suportate de către făptuitor”, a scris pe Facebook, Glad Varga, deputat PNL de Arad.

În continuare, acesta își manifestă speranța că efectele acestei legi vor fi direct proporționale cu durata procesului legislativ, iar beneficiile vor fi resimțite cât mai curând în comunițătile noastre. „Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la modificarea legislativă”, și-a încheiat postarea parlamentarul arădean.

Amenzi de la 3.000 de lei la 40.000 de lei

Proiectul privind modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor a fost adoptat, pe 24 septembrie, de Camera Deputaților, care era cameră decizională.  Actul normativ prevede că pentru aruncarea deșeurilor la întâmplare se vor aplica  amenzi amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, dacă făptuitorii sunt persoane fizice și între 20.000 și 40.000 de lei, dacă sunt persoane juridice. Mai trebuie spus că au fost două sancțiuni complementare care vizează ridicarea deșeurilor abandonate și curățarea terenului.

Potrivit celor declarate de Glad Varga, deputat PNL de Arad, proiectul a fost inițiat din necesitatea de a descuraja practicile de depozitare necontrolată a deşeurilor, care aduc prejudicii mediului şi implicit sănătăţii oamenilor.