Glad Varga (PNL): „Sperăm ca prin măsurile propuse de Guvernul Orban, în anii următori, România să se ridice în clasamentele macroeconomice”

  • Autor:
  • Data: octombrie 25th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga atrage atenția cu privire la locul pe care a ajuns să-l ocupe România în raportul anual Doing Business, întocmit de Banca Mondială. Asta, în condițiile în care în ultimii ani țara noastră se află într-o continuă coborâre. De asemenea, parlamentarul își manifestă speranța că măsurile preconizate de Guvernul Orban vor face ca România să urce din nou în clasamentele macroeconomice.

„Banca Mondială a publicat ieri raportul anual Doing Business 2020, care ia în considerare zece criterii de evaluare, pe care le analizează pentru 190 de state, şi anume: uşurinţa în deschiderea unei afaceri, obţinerea de autorizaţii de construcţii, contractarea utilităţilor, înregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite şi finanţări, protejarea drepturilor investitorilor minoritari, plata taxelor, comerţul transfrontalier, aplicarea normelor din contracte şi rezolvarea insolvenţelor. Dacă la instalarea primului Guvern PSD în ianuarie 2017, România se situa pe locul 36 în clasamentul privind uşurinţa de a derula afaceri, după trei ani de măsuri economice dezastruoase, ce au culminat cu Ordonanţa 114/2018, ţara noastră a ajuns tot mai jos în această clasificare, trecând pe locul 45 în raportul pentru 2018, locul 52 în cel pentru 2019 şi locul 55 în raportul pentru 2020”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

În continuare, liberalul susține că, practic, în România nu s-a întâmplat nimic bun pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, sub administrarea pesedistă. În aceste condiții, țara a coborât nu mai puțin de nouă locuri de la preluarea guvernării de către social-democrați. „Lipsa proiectelor de infrastructură, a investiţiilor publice, dezechilibrul de pe piaţa muncii, accesarea greoaie a fondurilor europene, nivelul ridicat al birocraţiei sunt vulnerabilităţi care au condus la performanţe scăzute în antreprenoriat”, a mai spus Glad Varga.

Ce-și propune Partidul Național Liberal

Potrivit deputatului arădean, Partidul Național Liberal își propune să ia o serie de măsuri pentru ca România să urce din nou în clasamentele macroeconomice. „Partidul Naţional Liberal şi-a propus realizarea de analize de impact în parteneriat cu mediul privat de business înaintea adoptării de măsuri legislative şi dezvoltarea serviciilor de guvernare electronică, dar şi consolidarea ghişeelor unice online. Totodată va urmări şi eficientizarea programului StartUp Nation, accentul urmând să se mute pe companii cu capacitate de inovare şi pe tehnologii, pe criteriul performanţei antreprenoriale. Sperăm ca prin măsurile propuse de Guvernul Orban, în anii următori, România să se ridice în clasamentele macroeconomice şi să devină un spaţiu propice pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi creşterea bunăstării populaţiei”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.