Glad Varga: „Zile libere pentru părinți, o măsură ce vine în sprijinul familiilor care nu au cu cine lăsa copiii”

  • Autor:
  • Data: martie 23rd, 2020
  • Categorie: politica, arad

Suspendarea cursurilor în școli și grădinițe din cauza pandemiei de coronavirus a fost o măsură justă, dar care a produs bătăi de cap multor părinți. Asta, în condițiile în care, pe lângă rolul educativ, unitățile de învățământ mai au și un alt rol, acela de supraveghere a copiilor în timp ce părinții sunt la serviciu. Guvernul și parlamentarii PNL au înțeles însă acest lucru, iar proiectul de lege privind acordarea de zile libere pentru părinți, care se afla la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a fost adoptată la scurt timp după suspendarea cursurilor.

„Este o măsură care a fost luată pentru sprijinirea familiilor care nu au cu cine lăsa copiii, în perioada în care cursurile sunt suspendate. Zilele libere sunt acordate unuia dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani, care nu beneficiază de condițiile muncii la domiciliu sau telemuncii, și care au epuizat celelalte optiuni de lucru prevăzute în Codul Muncii, pe toată perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe. Acest lucru este valabil și pentru cei care au în îngrijire copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, și pentru părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav, neșcolarizați, și părinții sau reprezentanții legali care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane adulte încadrate în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal”, susține deputatul liberal arădean Glad Varga.

De menționat că părinților care își iau zile libere din cauza suspendării cursurilor beneficiază de o indemnizație în valoare de 75 % din salariul în plată, care nu poate însă să depășească 75% din salariul mediu brut pentru o zi lucrătoare. „Facilitatea nu se aplică dacă unul dintre părinți beneficiază de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (de ex. șomaj tehnic). Trebuie să știți că există și categorii exceptate și cărora li se acordă această facilitate doar cu acordul angajatorului: angajații din sistemul național de apărare, din penitenciare, personal din unitățile sanitare publice, utilități, comerț alimentar și alte categorii”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.