Glad Varga susține că până la un milion de salariați intrați în somaj tehnic vor putea primi bani de la stat

  • Autor:
  • Data: martie 24th, 2020
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga susține, referindu-se la măsurile luate de Guvernul Orban pentru a veni în sprijinul angajaților afectați de criza provocată de pandemia de coronavirus, că până la un milion de persoane intrate în șomaj tehnic vor primi bani de la stat. Asta, în condițiile în care liberalii, aflați acum la guvernare, vorbesc despre un impact bugetar estimat de patru miliarde de lei.

„Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza provocată de coronavirus. Șomajul tehnic va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, afirmă Glad Varga.

De menționat că de această măsură mai mult decât binevenită vor beneficia salariații angajatorilor care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei, iar reducerea veniturilor este cu cel puțin 25% – dar nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. „Guvernul a estimat că până la un milion de salariați pot beneficia de această schemă de ajutor. Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic este estimat la patru miliarde de lei. De asemenea, în lunile martie și aprilie, statul și-a asumat următoarele angajamente de plată față de companii: va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie; va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei și va aloca 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare; se vor deconta facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alte măsuri luate de Guvernul liberal sunt: amânarea termenului de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020; suspendarea popririlor și executărilor silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale; amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020; suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 42 de milioane lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică; reglementarea normelor metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină și suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 100 de milioane, pentru a se putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri precum Poliția, Poliția de Frontieră, Departamentul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria”, a ținut să precizeze Glad Varga, deputat PNL de Arad.