Glad Varga susține propunerea ca anumite incidente de plată să nu fie înregistrate decât după încetarea stării de urgență

  • Autor:
  • Data: martie 30th, 2020
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga susține propunerea ca incidentele de plată cu bilete la ordin sau cecuri să nu fie înregistrate în Centrala Incidentelor de Plăți decât după 60 de zile de la încetarea stării de urgență. Măsura ar veni în sprijinul agenților economici de bună-credință, care au totuși anumite probleme cu încasările din cauza pandemiei și a stării de urgență.

„Situaţia de urgenţă generată de pandemia de COVID-19 afectează întreaga societate, având impact economic, financiar şi social asupra tuturor operatorilor economici. Măsurile luate până în prezent de Guvern vin în sprijinul economiei şi populaţiei, însă complexitatea crizei şi faptul că durata efectivă a acesteia nu este cunoscută aduc în prim-plan probleme punctuale care necesită rezolvare. În acest sens, susţin propunerea ca pe parcursul stării de urgenţă, toate incidentele cu bilet  la ordin sau cecuri care au fost introduse în circuitul bancar să nu fie tratate ca incidente de plăţi înregistrate în Centrala Incidentelor de Plăţi, decât după 60 de zile de la suspendarea stării de urgenţă, dacă respectivii operatori economici nu ajung la un acord cu partenerii pentru care au emis respectivele instrumente bancare neîncasate. Se evită astfel afectarea bonităţii/credibilităţii/solvabilităţii operatorilor economici, care îşi vor putea redresa activitatea după încheierea crizei generate de răspândirea coronavirusului, fără teama de interdicţii bancare determinate de această situaţie neprevăzută în momentul emiterii acelor instrumente bancare”, a declarat Glad Varga, deputat PNL de Arad.