Glad Varga: „Guvernul Orban vizează menținerea funcționării economiei mai ales în sectoarele ei vitale”

  • Autor:
  • Data: martie 22nd, 2020
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga susține că în condițiile în care România, alături de Europa și de aproape întreaga lume, se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii zeci de ani – criza provocată de coronavirus, țara are nevoie de responsabilitatea, disciplina și solidaritatea tuturor. Guvernul PNL a adoptat, ieri, o serie de măsuri menite să restricționeze circulația și pe cale de consecință să limiteze răspândirea coronavirusului. Executivul a luat însă și decizii pentru a veni în sprijinul economiei naționale, care trece acum prin momente dificile.

„Guvernul PNL s-a implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului. Prioritatea absolută a Guvernului Orban este protejarea sănătății populației, salvarea de vieți, limitarea extinderii pandemiei și eradicarea acestui flagel. De asemenea, premierul Orban și Guvernul pe care îl conduce vizează menținerea funcționării economiei mai ales în sectoarele ei vitale, funcționarea la capacitate maximă a instituțiilor statului și sprijinul puternic pentru economia privată. Încă de la prima ședință după învestire, Guvernul a adoptat un pachet de măsuri economice și sociale de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza provocată de coronavirus, pentru a limita efectele economice negative. Nu avem de toate, nu este simplu, nici nu e ușor, dar Guvenul face tot posibilul pentru ca România să traverseze cu bine această perioadă grea”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Apel la responsabilitate

Parlamentarul arădean este de părere că pachetul de măsuri nu face altceva decât să demonstreze că Guvernul se ține de cuvânt. „Guvernul este într-o colaborare constantă cu președintele României.  Se  consultă, analizează pentru a lua cele mai bune decizii care se impun pentru fiecare situație. Premierul Orban a făcut apel la calm, responsabilitate și atitudine rațională. Să urmăm toate regulile și recomandările autorităților. O facem pentru cei dragi, pentru noi, pentru binele social. O facem pentru viață. Cu eforturile  tuturor,  vom ieși cu bine  din această încercare iar România va câștiga bătălia cu coronavirusul”, mai spune Glad Varga, care îi sfătuiește pe arădeni să ia în considerare doar informațiile oficiale.

De menționat că întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei și impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei. Sursele de finanțare sunt bugetul național și fondurile europene. „Printre măsurile adoptate de Guvern a fost majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu cinci miliarde de lei. Acesta poate fi suplimentat cu alte cinci miliarde și putem ajunge la 15 miliarde. Astfel, Guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion. Guvernul a mai decis ca durata finanțărilor să fie de zece ani pentru investiții și de șase ani pentru capitalul de lucru. Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei”, a ținut să precizeze Glad Varga, deputat PNL de Arad.