Glad Varga, după crima de la Dâmbovița: „Ce le rămâne de făcut părinţilor acestor copii?”

  • Autor:
  • Data: septembrie 23rd, 2019
  • Categorie: politica, arad

O fetiță de 11 ani din Dâmbovița, Mihaela Adriana Fieraru, a fost găsită, ieri, moartă pe un câmp, după trei zile de căutări. Mihaela avea urme de violență pe corp, iar polițiștii susțin că au  câțiva suspecți, printre care și un bărbat cu cetățenie olandeză.

Deputatul liberal arădean Glad Varga spune că acest eveniment dramatic, ce se adaugă şirului de tragedii din ultimii ani, ridică problema reconfigurării, cât mai urgent, a sistemului de ordine şi securitate publică.

„Este evident că modul actual de organizare şi gestionare nu poate oferi cadrul adecvat pentru aplicarea de măsuri de prevenţie şi nici reacţii rapide la problemele care apar. Reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în managementul situaţiilor de urgenţă sunt în continuare depăşiţi de aceste situaţii complexe, fără capacitatea de a anticipa evoluţia lor şi de a răspunde pe măsură, astfel încât să se evite pierderea de vieţi omeneşti. Nu mă îndoiesc că există o analiză a riscurilor şi ameninţărilor la adresa elevilor şi mai ales a celor din mediul rural, a celor din familii defavorizate”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad. Acesta a ținut să precizeze că rapoarte recent elaborate de Uniunea Europeană arată că România se află pe primele locuri, în ceea ce priveşte infracţiunile cărora le cad victime copiii. „În ciuda acestor semnale, vedem că, în practică, politica dusă de autorităţi este centrată pe acoperirea celor care ar trebui să vină cu soluţii şi măsuri, şi nu pe protecţia cetăţeanului. Deficitul de personal, lipsa pregătirii profesionale, insuficienţa alocării resurselor – sunt justificări aduse în prim plan în situaţiile de criză. Nu văd însă nicăieri o asumare a responsabilităţii nici acum, când neîncrederea populaţiei în capacitatea statului de a asigura protecţia a atins un nivel maxim. Ce le rămâne de făcut părinţilor acestor copii? – o întrebare dureroasă la care momentan autorităţile nu pot răspunde. Asta în timp ce copiii rămân în continuare expuşi pericolelor”, a încheiat Glad Varga.