„Cine-mparte parte-și face”; primarii PSD au obținut cele mai mari sume din Fondul Național de Dezvoltare. Glad Varga reacționează: „E jaf la drumul mare!”

  • Autor:
  • Data: septembrie 19th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Banii care chipurile ar exista în Fondul Național de Dezvoltare și Investiții au fost împărțit, ieri, după niște criterii preferențiale, printr-un ordin al președintelui Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Cum criteriul folosit de pesediști a fost și este „cine-mparte parte-și face”, cele mai multe primării care au obținut împrumuturi au fost cele controlate de PSD, sumele cele mai mari ajungând tot acolo.

Până în momentul de față au fost alocate fonduri pentru 27 de județe, PSD aflat la guvernare „calificându-se” cu 46 de primării, adică 85,18%, iar PNL cu numai opt primării, dintre care una din județul Arad, adică 14,81%.

Singura primărie necontrolată de PSD din județ care a obținut fonduri este cea ce la Zărand, banii fiind alocați pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public. Cât despre sumă, este vorba despre doar 510.870 lei. Asta, în condițiile în care alte unități administrativ teritoriale au obținut zeci de milioane de lei. De altfel, numai în Arad, o comună condusă de PSD a obținut 11.599.321 lei, pentru proiecte de infrastructură. Aruncând o privire la „clasamentul pe județe”, nu putem să nu observăm că județele „roșii”, cum ar fi Oltul – cu 247.150.997 lei; Buzăul – cu 204.707.843 lei; Constanța – cu 191.780.038 lei; Giurgiu – cu 185.335.653 lei, au obținut sume consistente, în timp ce județele „galbene”, cum ar fi Bihorul – cu 66.377.512 lei sau Clujul – cu 57.393.558 lei, au trebuit să se mulțumească cu sume mult mai mici. De asemenea, cum era de așteptat, arădenii care „nu au votat corect”, sunt pe la coada clasamentului, c-așa-i în tenis…

„O minciună marca PSD”

„Ceea ce s-a întâmplat este un jaf la drumul mare”, susține deputatul liberal arădean Glad Varga. În continuare, acesta spune cu o ironie amară, că realizându-se un clasament în funcție de sumele obținute a văzut că distracția e maximă. „Primăriile conduse de PNL au trebuit să se mulțumească cu 7,7% din fonduri, în timp ce PSD a luat 92,3%”, a ținut să precizeze parlamentarul arădean.

În continuare, Glad Varga a ținut să precize că banii acordați prin Fondul Național de Dezvoltare reprezintă de fapt împrumuturi cu dobândă de 1%. Mai mult, sumele acestea nici nu ar exista faptic. „Tot ce se întâmplă este o «minciună marca PSD». Acești bani nu există, iar unitățile administrativ teritoriale trebuie să ramburseze aceste sume. Fondul împrumută localitățile cu niște  bani pe care nu îi are, iar firmele care vor contracta lucrările nu vor putea încasa contravaloarea lucrărilor executate și vor executa silit autoritățile contractante, care vor cere bani de la viitorul guvern. Stăm să ne întrebăm, de unde vor rambursa primăriile aceste împrumuturi? Au cumva promisiuni că vor fi preluate de stat?”, a încheiat Glad Varga.