Proiectul inițiat de Glad Varga a trecut de Parlament: cei care își bat joc de mediu riscă amenzi între 3.000 și 6.000 de lei sau între 20.000 și 40.000 de lei

  • Autor:
  • Data: septembrie 24th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Proiectul privind modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, inițiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, a trecut astăzi de Camera Deputaților, care era cameră decizională. Astfel, de acum înainte cei care își bat joc de mediu riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice și între 20.000 și 40.000 de lei, dacă sunt persoane juridice. Mai trebuie spus că au fost introduse și sancțiuni complementare care vizează ridicarea deșeurilor abandonate și curățarea terenului.

Potrivit celor declarate de Glad Varga, deputat PNL de Arad, proiectul a fost inițiat din necesitatea de a descuraja practicile de depozitare necontrolată a deşeurilor, care aduc prejudicii mediului şi implicit sănătăţii oamenilor. „Conform legislației în vigoare, deșeurile rezultate din construcții, demolări, reparații și amenajări ale clădirilor nu se pot depozita în pubele, containere, care au scopul colectării deșeurilor municipale. Dar nu pentru toate aceste demersuri, reparații, amenajări este necesară o autorizație de construire. De aceea există transportatori sau constructori care preiau de la populație deșeurile din construcții și le depun sau le elimină la întâmplare, la marginea localității, în păduri. Amenzile care se percep în acest moment sunt mici, în comparație cu costurile pe care le implică preluarea deșeurilor menționate de către operatorii economici din domeniu, iar impactul depozitării necontrolate a acestui tip de deșeuri este major. Având în vedere că pentru deșeurile abandonate nu există obligativitatea de ridicare, curățare, eliminare, am considerat necesară introducerea unei prevederi legale în acest sens, prin instituirea unei sancțini drastice, pentru a nu încuraja depozitarea deșeurilor în locuri nepermise. Consider că o creștere semnificativă, de fapt dublarea amenzilor, este o metodă prin care atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi determinate să renunțe, să-și limiteze relele practici în acest domeniu. Această inițiativă legislativă va contribui la demersul și procesul de ecologizare al localităților noastre și implicit la încurajarea depozitării selective a deșeurilor, dar va avea și un impact semnificativ asupra calității vieții oamenilor”, afirma ieri Glad Varga, în timpul dezbaterilor.