Deputatul Glad Varga vrea modificarea Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat

  • Autor:
  • Data: februarie 12th, 2019
  • Categorie: politica, arad

După cum știți, zilele acestea se dezbate în Parlament Legea Bugetului de Stat. Cum bugetul alcătuit de majoritatea guvernamentală a stârnit numeroase nemulțumiri, deputatul liberal Glad Varga a pregătit o serie de amendamente. Unul dintre acestea se referă la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), propunerea înaintată de Glad Varga și grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților fiind ca acel comision care se aplică pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor să rămână neschimbat. „Având în vedere faptul că bugetul BASS este pe excedent considerăm că nu se justifică majorarea coeficientului de la 1% la 1,1% pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuieli pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Fac precizarea că până în acest an  coeficientul a fost de 1%”, susține Glad Varga.

În viziunea autorilor bugetului, articolul 19 din Legea BASS, articol pe care parlamentarul arădean îl vrea modificat arată în felul următor:

„(1) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,1% asupra sumelor plătite.

(2) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite.

(3) Cheltuielile stabilite prin aplicarea coeficienților prevăzuți la alin.(1) şi (2) se suportă din bugetul din care se finanţează drepturile respective”.

În continuare, la articolul 20 se arată că: „Tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.”

Dacă propunerea deputatului liberal de Arad va fi votată, articolul 19 se va modifica și va avea următorul cuprins:

„(1) În anul 2018, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat şi a celor din bugetul asigurărilor pentru şomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv.

(2) În anul 2018, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv”.

De menționat că articolul 20 trebuie eliminat în viziunea autorului acestui amendament.