Zimandu Nou – o comunitate în plin progres

  • Autor:
  • Data: martie 13th, 2024
  • Categorie: politica, arad

În Zimandu Nou, modernizarea infrastructurii nu rămâne doar un obiectiv pe hârtie! Sub administrarea primarului Dorel Vidran, comuna se remarcă drept un exemplu de dezvoltare continuă, având drept prioritate investiţii ce asigură condiţii de viaţă mai bune pentru fiecare locuitor. Aceasta este concluzia vizitei pe care au făcut-o în comună deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea. 

„Investiţiile în educaţie sunt investiţii în viitorul nostru, iar educaţia timpurie este esenţială în sistemul educaţional. Acest lucru a fost pe deplin înţeles de primarul Dorel Vidran, care a ales să construiască la Andrei Şaguna o grădiniţă nouă, cu program prelungit, compusă din patru săli de clase dotate fiecare cu băi și terase proprii; un cabinet medical, un cabinet psihologic, o sală de activități, o bucătărie complet utilată, vestiare și săli de depozitare. Proiectul în valoare de peste 6,6 milioane lei a fost finanţat prin PNDR”, a scris pe Facebook Glad Varga.

Investiţii pentru viitor durabil

Preocuparea administraţiei locale din Zimandu Nou pentru reducerea consumului de energie şi implicit a cheltuielilor pe termen lung cu utilităţile, precum şi pentru protejarea mediului se evidenţiază printr-o serie de alte proiecte obţinute în acest scop. În acestă linie, se înscrie proiectul ce vizează creșterea eficienței energiei electrice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învăţământ, derulat la Şcoala Primară Andrei Șaguna, în valoare de 2,8 milioane lei, finanţat prin AFM.

Facilitarea deplasărilor cu bicicleta în comunitate printr-o infrastructură prietenoasă şi sigură pentru cei ce folosesc acest mijloc de transport face obiectul unui alt proiect în valoare de 2,6 milioane lei, finanţat prin PNRR – C10, ce constă în  amenajarea unei piste de biciclete în Zimand Cuz și Zimandu Nou.

O altă investiţie de proporţii constă în realizarea canalizării menajere în localitatea Zimand Cuz şi extinderea canalizării menajere în Zimandu Nou, lucrări ce includ realizarea de branșamente, precum și extinderea capacității stației de epurare. Proiectul este finanţat prin PNI „Anghel Saligny”,  cu alocarea unei sume de peste 14,5 milioane de lei, diferența până la 17 milioane de lei fiind asigurată de la bugetul local și cu sprijinul Consiliului Județean. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis luna trecută şi pentru că licitația era deja organizată, iar constructorul desemnat, lucrările au fost demarate rapid, scurtând timpii de execuţie.

Mişcare şi sănătate pentru tineri

Construirea unei săli de sport este o altă investiție ce se realizează cu fonduri obţinute de la CNI. Proiectul, în valoare de peste 7,7 milioane lei,  vizează construirea unei sali de sport cu tribune având o capacitate de 180 locuri. Această inițiativă va oferi tinerilor din comună un spațiu dedicat activităților fizice, încurajându-i să adopte un stil de viață activ și să renunțe la sedentarism.

PUZ pentru Zona Industrială

Administrația liberală de la Zimandu Nou își dorește extinderea Zonei Industriale și atragerea de noi investitori care să creeze noi locuri de muncă. Pentru aceasta, s-a elaborat un PUZ pentru Zona Industrială, ca prim pas pentru materializarea acestui proiect ambiţios.

Revitalizarea clădirilor Zimas

Clădirile Zimas sunt supuse unui proces de reabilitare amplu, ce a demarat cu schimbarea acoperișului și înlocuirea pardoselii la clădirea principală, urmată de lucrări de consolidare a pereților și de alte finisaje interioare. Această clădire va găzdui un muzeu dedicat comunei, precum și un adăpost de urgență complet echipat, în cazurile care necesită intervenții imediate.

În curte, s-a construit un garaj destinat autospecialei SVSU și alte anexe menite să servească gospodăria comunală, inclusiv un garaj pentru tractor și depozite pentru stocarea bunurilor și materialelor necesare. Se vor crea astfel spaţii funcţionale pentru nevoile comunităţii.

„Am putut constata că sub conducerea primarului Dorel Vidran, administrația comunei Zimandu Nou dă dovadă de implicare şi seriozitate, calităţi esenţiale pentru orice administraţie locală. Susţin toate demersurile de dezvoltare a acestei comune, mai ales că ele promovează pe deplin investiţii noi în acord cu principiile de sustenabilitate”, a încheiat Glad Varga.