Performanţă administrativă la Vinga

  • Autor:
  • Data: martie 12th, 2024
  • Categorie: politica, arad

Deputații liberali Glad Varga și Sergiu Bîlcea au vizitat, astăzi comuna Vinga.

Conducerea administrativă a localității Vinga, sub îndrumarea liberalului Ioan Negrei, se distinge în special prin proiectele de investiţii. Valoarea a patru proiecte majore, trei cu suport financiar european şi unul cu fonduri guvernamentale, se ridică la șase milioane euro, rezultat al iniţiativei administraţiei de a atrage fonduri pentru comunitatea din Vinga.

„Această perspectivă activă și orientată spre rezultate nu este o noutate, ci o continuitate a eforturilor depuse în anii precedenți, materializate acum în proiecte ample demarate în 2023, finanțate diversificat – din surse europene, guvernamentale, de la nivelul Consiliului Județean sau din bugetul local, toate fiind în prezent în stadii avansate de implementare”, a scris pe Facebook deputatul Glad Varga.

În ceea ce-l privește, deputatul Sergiu Bîlcea susține că a fost la Vinga să vadă proiectele primarului Sorin Negrei și schimbarea produsă în comună. „Nu vorbim doar de rețea de apă canal, asfaltări sau alte lucrări în infrastructură. Vorbim și de lucruri frumoase. Poate cel mai frumos parc din județul Arad este construit aici, lângă primărie și biserică. Asta înseamnă să te preocupe comunitatea. Asta înseamnă să-ți iubești comunitatea”, a declarat Bîlcea.

Străzi asfaltate prin PNI „Anghel Saligny”

Administraţia locală Vinga continuă lucrările de modernizare a infrastructurii, începute în primul mandat de  primarul Ioan Negrei. Astfel, contractul semnat în 2023 la Ministerul Dezvoltării a adus o finanţare prin PNI „Anghel Saligny” în valoare de 20 milioane lei pentru extinderea asfaltării străzilor pe o lungime de 10,3 km în interiorul comunei. În prezent, lucrările sunt în plină desfăşurare pe cele 29 de străzi incluse în proiect. De-a lungul timpului, s-au desfășurat lucrări extinse de asfaltare, finanțate prin diverse programe precum PNDL și AFIR, nu doar în Vinga, ci și în localitățile Mănăștur și Mailat. De asemenea, s-au efectuat reparații și asfaltări pe drumurile de legătură, s-au modernizat parcările și s-au desfășurat lucrări de pietruire. Primarul a subliniat că întreaga comună se angajează într-un proces de reînnoire continuă, prin intermediul investițiilor publice menite să transforme aspectul comunei și să îmbunătățească calitatea vieții pentru locuitorii săi.

„În timpul vizitei mele în Vinga, m-am bucurat să constat că acţiunile administraţiei locale se derulează după un concept clar de dezvoltare a comunei. Amenajarea parcului din zona centrală, unde a fost realizat și un loc de joacă pentru copii, este un exemplu sugestiv în acest sens, ce pune în valoare şi ansamblul de patrimoniu alcătuit din clădirea Bisericii Romano-Catolice  și sediul Primăriei”, mai susține Glad Varga. În ceea ce privește sursele de finanțare, trebuie spus că banii au provenit de la bugetul local și de la Consiliul Județean. De asemenea, anul trecut, Consiliul Județean a mai alocat 100.000 de lei pentru realizarea de branșamente la canalizare în centrul de comună.

Teren sintetic de sport pentru tinerii din Vinga

În anul 2023, s-a dat startul pentru amenajarea unui teren sintetic de sport și a vestiarelor adiacente, cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Noul teren sintetic se găsește lângă piaţa din Vinga, fiind situat strategic aproape de liceu, facilitând astfel accesul elevilor pentru desfășurarea activităților de educație fizică în condiții optime.

Proiecte de infrastructură verde prin PNRR

Administraţia locală ţine pasul cu practicile sustenabile de dezvoltare. Trei proiecte finanţate prin PNRR demonstrează angajamentul faţă de perspectivele ecologice şi tehnologice actuale. Două dintre acestea constau în  construirea a piste de biciclete, una în intravilanul localității Vinga, cu o lungime de circa 3 km, iar cea de a doua va lega centrul de comună de satele aparținătoare, Mănăștur și Mailat, pe o distanță de 8 km. Valoarea celor două proiecte este de 1,9 milioane lei, respectiv 4,2 milioane de lei. Primul proiect cuprinde și două stații de încărcare electrice, importante pentru îmbunătăţirea infrastructurii verzi. Un alt proiect în valoare de 3,8 milioane lei, câștigat prin PNRR, vizează construirea unui centru de colectare cu aport voluntar, demers ce reflectă preocuparea administrației pentru promovarea practicilor de gestionare responsabilă a deșeurilor și consolidarea sustenabilității în comună.

Investiţii actuale şi de perspectivă în Vinga

Un proiect de amploare s-a derulat anul trecut pentru extinderea canalizării în Vinga, pe o lungime totală de 24 km, cu o finanțare obținută prin AFIR și PNDL. În viitor, administrația liberală de la Vinga intenționează să mai acceseze fonduri pentru încă două proiecte, cel mai probabil tot prin Compania Națională de Investiții, pentru construirea unei creșe și a unei sali de sport cu 180 de locuri. Aceste investiţii vor răspunde nevoilor familiilor din comunitate, ca oportunităţi suplimentare pentru îngrijire şi activităţi sportive şi recreative.

Cadastrare gratuită pentru toți locuitorii

Cei doi deputați au remarcat finalizarea cu succes a procesului de înregistrare gratuită a imobilelor în cadrul sistemului integrat de cadastru și carte funciară, în comuna Vinga, în anul precedent. Proiectul a fost finanțat din surse europene și a fost implementat cu sprijinul Programului Operațional Regional. Primarul Ioan Negrei a subliniat importanța acestei realizări pentru întreaga comunitate, evidențiind beneficiile și implicațiile pozitive ale acestui proces, care a reprezentat o etapă esențială în consolidarea drepturilor de proprietate și în modernizarea administrativă a localității.

Fără îndoială, Ioan Negrei şi membrii echipei sale administrative dau dovadă de angajament deplin şi efort constant pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din Vinga! Aleg să sprijin astfel de oameni pentru că văd rezultatele palpabile ale iniţiativelor lor în comunitatea noastră. Este reconfortant să știu că avem lideri care se implică activ în îmbunătățirea vieții noastre și că pot conta pe ei să continue să facă alegerile potrivite pentru binele tuturor”, mai scrie pe Facebook Glad Varga.