Senatul a adoptat tacit proiectul de lege privind acordarea de  vouchere de vacanță și angajaților din mediul privat

  • Autor:
  • Data: iunie 6th, 2023
  • Categorie: politica, arad

Proiectul de lege semnat de deputaţii Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, care vizează acordarea de  vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și angajaților din mediul privat a fost adoptat tacit de Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor, care va da votul final.
 

De menţionat că potrivit propunerii, angajatorii nu vor avea decât un rol de intermediar între stat şi angajaţi, nefiind nevoiţi să suporte costurile aferente din bugetul propriu.

„Prin adoptarea acestui proiect de lege, se vor elimina discrepanţele între bugetari, care primesc deja astfel de vouchere, şi angajaţii din mediul privat. În plus, valoarea voucherelor se întoarce în economie, industria HoReCa primind o adevărată gură de oxigen. Deşi are un potenţial turistic net superior în comparaţie cu alte ţări membre al Uniunii Europene, turismul românesc are o pondere relativ mică în PIB. Pe de altă parte trebuie spus că în perioada pandemiei turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei”, susţine deputatul liberal Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.

„Pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor aproximativ 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat statul va face un efort bugetar de aproape 6,9 miliarde de lei, dar efectul global va fi unul pozitiv, în condiţiile în care între 60 şi 65% din sumă se va întoarce la bugetul de stat sub formă de impozit pe salarii, impozit pe profit, TVA şi alte taxe, iar diferenţa se va regăsi într-un efect economic pozitiv. Măsura este de natură să vină atât în sprijinul unei categorii importante de salariaţi, cât şi industriei HoReCaFa”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea, viceliderul Grupului PNL de Camera Deputaţilor.