Glad Varga salută victoria obținută la CCR de cei care au contestat Legea pentru modificarea şi completarea OUG 75/2018

  • Autor:
  • Data: aprilie 11th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, care a fost formulată de 14 senatori PNL şi 13 senatori USR. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Deputatul PNL de Arad Glad Varga salută decizia CCR, susținând că în forma aflată în vigoare la acest moment, promovată fără temei în regim de urgenţă, legea menţionată periclitează total eforturile organizaţiilor neguvernamentale care au în custodie arii naturale protejate şi, implicit, compromite protejarea patrimoniulu natural al României. „Legea nu prevede măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizaţiile neguvernamentale au fost eliminate şi afectează derularea contractelor de custode sau a proiectelor în curs până la ajungerea la termen”, susține deputatul liberal Glad Varga.

„O imensă greșeală”

Mai trebuie spus că într-un comunicat de presă semnat de deputații PNL Costel Alexe, Tudoriţa Lungu, Glad Varga și George Ionescu se arată că: „adoptarea acestui act normativ era o imensă greşeală, cu repercusiuni negative în tot ceea ce înseamnă politici publice de mediu”. În viziunea acestora, Guvernul ar fi trebuit să iniţieze dezbateri şi consultări cu toate persoanele implicate, pentru a se ajunge la un numitor comun, în congruenţă cu legislaţia europeană în domeniu.

„Administrarea ariilor protejate exclusiv de către ANANP (n.r. – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) nu ar fi fost fiabilă, fiind dovedită deja în Europa eficacitatea administrării mixte a ariilor naturale protejate. O astfel de măsură era discriminatorie, pentru că astfel se încălca principiul egalităţii de şanse. De asemenea, am tras un semnal de alarmă privitor şi la alte consecinţe grave, şi anume: distrugerea biodiversităţii (ANANP nu are capacitatea instituţională de a gestiona toate ariile protejate), pierderea finanţărilor europene, punerea în pericol a peste 400 locuri de muncă. Decizia CCR arată, încă o dată, lipsa de expertiză a Guvernului şi incapacitatea majorităţii parlamentare de a asigura un cadru de dezbatere adecvat în Parlament, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluţii în acest domeniu extrem de important”, se mai arată în comunicat.