Glad Varga: „Programul Rabla Clasic vine cu mai multe noutăți”

  • Autor:
  • Data: martie 18th, 2020
  • Categorie: politica, arad

În ciuda pandemiei de coronavirus care a provocat îngrijorare în lumea întreagă, avem parte și de știri pozitive. Una dintre acestea este că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), a demarat programul Rabla Clasic.

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei, susține că programul vine cu noutăți, una dintre acestea fiind o premiere absolută.

„Oricine dorește să achiziționeze o mașină puțin poluantă, poate să se adreseze unuia dintre dealerii autorizați. Programul Rabla Clasic vine cu mai multe noutăți, una dintre acestea fiind o premieră absolută: posibilitatea de a achiziționa motociclete. Cei care vor să-și cumpere o motocicletă o pot face acum prin programul Administrației Fondului pentru Mediu. Și în acest caz trebuie casat un autovehicul vechi, iar prima de casare este de 3.500 de lei”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Programul Rabla Clasic 2020 are cel mai mare buget de când există programul: 405 milioane de lei, iar Ministerul Mediului estimează că va avea 60.000 de beneficiari, un record pentru ultimii 15 ani. Dacă valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei (1.350 de euro), trebuie spus însă că aceasta poate să crească cu încă 1.000 de lei, dacă mașina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii de 96 de g de CO2 per km. De asemenea, s-a introdus un eco-bonus nou în valoare de 1.000 de lei, care se pot adăuga la cei 6.500 de lei, în cazul în care este aleasă o mașină cu sistem GPL sau GNC.

De menționat  că s-a decis, inclusiv, creșterea eco-bonusului pentru mașinile hibride convențional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

În încheiere mai trebuie spus că, având în vedere situaţia de criză provocată de coronavirus, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat Administraţiei Fondului pentru Mediu să modifice procedurile programului, astfel încât prezenţa fizică a beneficiarului la sediul dealer-ului să nu mai fie necesară, după cum informează stirileprotv.ro.

Intrați aici pentru detalii: https://stirileprotv.ro/stiri/auto/programul-rabla-clasic-2020-modificari-din-cauza-coronavirusului.html