Glad Varga: „Perioada de implementare a Programului «Casa Verde Fotovoltaice» a fost prelungită de la opt la 12 luni”

  • Autor:
  • Data: februarie 12th, 2021
  • Categorie: politica, arad

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin pentru modificarea ghidului de finanțare al Programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Astfel, perioada de implementarea pentru beneficiarii validați în program se prelungeşte de la opt la 12 luni.

„Nu pot decât să apreciez faptul că Programul «Casa Verde Fotovoltaice» a fost deblocat prin acest ordin de ministru. Este un program care a stârnit interesul a mii de români dornici să-și instaleze panouri fotovoltaice subvenționate, să producă și să consume în gospodărie energie nepoluantă. De-a lungul timpului, în calitate de membru al Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, am semnalat de mai multe ori probleme legate de implementarea acestui program. Prin ordinul emis de domnul ministru Barna Tánczos, perioada de implementare crește de la opt la 12 luni, se permite instalarea unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanțare și aprobate de Administraţia Fondului pentru Mediu, modificarea amplasamentului prin montarea panourilor fotovoltaice în incinta proprietății, indiferent de loc și acceptarea sistemelor de panouri fovotoltaice care îndeplinesc condițiile prevăzute de program în ceea ce privește producerea energiei și colectarea datelor privind cantitatea produsă cu un minim de componente, a declarat Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Potrivit parlamentarului arădean, până la apariția ordinului emis de ministrul Barna Tánczos , din cele 12.650 de contracte semnate au fost instalate doar aproximativ 450 de sisteme pentru care au fost trimise cereri de decontare, ghidul fiind gândit mult prea restrictiv. „Acum au fost eliminate piedicile pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare”, a încheiat deputatul Glad Varga.