Glad Varga cere Guvernului să intervină de urgenţă pentru deblocarea programelor de susţinere a IMM-urilor

  • Autor:
  • Data: februarie 11th, 2021
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga a susţinut o declaraţie în Parlament pentru a cere Guvernului deblocarea de urgenţă a programelor de susţinere a IMM-urilor. De asemenea, a adresat câteva întrebări ministrului Economiei cu privire la situaţia granturilor privind înscrierea, contractarea şi plăţile pentru Măsura 1 – Microgranturi, Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, şi Măsura 3 – Granturi pentru investiţii.

„Pandemia de coronavirus a generat pierderi severe la nivel mondial – pierderi de vieţi omeneşti, crize ale sistemelor de sănătate publice, crize economice, colapsuri ale producţiei şi consumului. Între acestea, se remarcă un impact semnificativ asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, asupra acelor activităţi economice, care asigurau resursele financiare pentru o bună parte a populaţiei, pentru traiul zilnic a sute de mii de oameni”, susţine Glad Varga.

Cere intervenţia de urgenţă a Guvernului

În continuare, acesta a prezentat două probleme cu care se confruntă IMM-urile, cerând Guvernului României să intervină de urgenţă. „În condiţiile în care există o ordonanţă de urgenţă cu criterii clare de acordare a microgranturilor şi a granturilor pentru capital de lucru şi pentru investiţii, cu definirea tipurilor de cheltuieli care se pot face, respectiv OUG 130/2020,  de ce la momentul actual ne aflăm în dificultate în  ceea ce priveşte contractarea acestor granturi? Clarificarea urgentă a problemelor apărute, deblocarea programului şi aplicarea corectă a prevederilor acestei ordonanţe vor accelera implementarea acestei măsuri, venind cu adevărat în sprijinul antreprenorilor grav afectaţi de pandemie. A doua situaţie se referă la industria de organizare de evenimente şi servicii conexe, care până în prezent a fost închisă complet ca urmare a restricţiilor adoptate la nivel naţional. Practic, în ultimele zece luni, toţi angajaţii din această industrie – creatori de concept, maşinişti, tehnicieni, transportatori, deţinători de spaţii de evenimente au fost lipsiţi de surse de venit şi, ceea ce este mai grav, în continuare nu au o perspectivă clară a ceea ce va urma, un orizont estimat de timp pentru relansare. Iar Guvernul trebuie să vină rapid cu soluţii pentru redresarea acestei industrii, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene”, a mai spus Glad Varga, care a ţinut să precizeze că falimentul, supraîndatorarea, incapacitatea de a păstra angajaţii, efectele costurilor fixe sunt probleme reale cu care se confruntă agenţii economici din domeniul organizării de evenimente şi care necesită măsuri urgente.

„Trebuie să fim conştienţi de rolul IMM-urilor pentru redresarea economiei în urma pandemiei de coronavirus şi să acordăm şanse întreprinzătorilor din toate demeniile. Putem depăşi această criză economică şi socială profundă numai dacă toate categoriile de întreprinzători afectaţi vor beneficia de programele europene de finanţare, transpuse echitabil în măsuri naţionale. Am încredere în guvernul actual că va găsi cele mai bune soluţii, însă acestea trebuie luate cu celeritate, pentru că programele de susţinere sunt elemente vitale pentru capitalul românesc”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.