Glad Varga: „Comisia Europeană a adoptat noua strategie privind biodiversitatea”

  • Autor:
  • Data: mai 22nd, 2020
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, face o pledoarie pentru biodiversitate. Asta, în condițiile în care Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea, strategie ce presupune alocarea a 20 de miliarde de euro pe an.

„22 mai marchează Ziua Internaţională a Biodiversităţii, iar aniversarea de anul acesta promovează mesajul «Soluţiile noastre sunt în natură», atrăgând atenţia comunităţii globale asupra nevoii de a reexamina relaţia cu natura în contextul progresului tehnologic şi de a conştientiza că viitorul omenirii depinde de sănătatea ecosistemelor. De altfel, Comisia Europeană a adoptat, în preajma acestei zile, noua strategie privind biodiversitatea, cu solicitări obligatorii pentru toate statele membre UE , inclusiv România”, susține Glad Varga.

De menționat că strategia adoptată de Comisia Europeană se referă la refacerea ecosistemelor și a râurilor deteriorate, îmbunătățirea sănătății habitatelor și a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, „înverzirea” orașelor, consolidarea agriculturii ecologice și a practicilor agricole favorabile biodiversității și îmbunătățirea sănătății pădurilor europene.

„Totodată, strategia include măsuri concrete de redresare a biodiversităţii Europei până în 2030 – transformarea a cel puțin 30 % din terenurile și mările Europei în zone protejate gestionate eficient și 10% strict protejate; revenirea la elemente de peisaj bogate în diversitate pentru cel puțin 10 % din suprafața agricolă; utilizarea a 25% din suprafaţa agricolă pentru agricultura BIO. 20 miliarde EUR/an se vor aloca pentru biodiversitate prin diverse surse – fonduri UE, finanțare națională și privată”, a ținut să precizeze Glad Varga, deputat PNL de Arad.