Deputatul liberal Glad Varga avertizează cu privire la riscul ca taxa pe ambalaj să fie percepută doar ca o dare în plus

  • Autor:
  • Data: aprilie 3rd, 2019
  • Categorie: politica, arad

Pentru a crește rata de reciclare a deșeurilor, Guvernul a stabilit ca, începând cu ultima zi a lunii martie, toți clienții magazinelor care cumpără mărfuri cu ambalaje reutilizabile să plătească o garanție de 50 de bani/ambalaj. Garanția poate fi recuperată odată cu returnarea ambalajului respectiv.

„Această valoare poate fi actualizată de către autoritatea centrală pentru protecția mediului, la propunerea mediului de afaceri. Totodată, OUG 74/2018 aprobată prin Legea nr. 31/2019 prevede ca, până la data de 1 ianuarie 2021, după o analiză a eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra companiilor mici și mijlocii, autoritățile să stabilească un sistem de garanție – returnare aplicabil ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l”, susține deputatul liberal Glad Varga. Mai trebuie spus că operatorii economici sunt obligaţi să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu acest an, un procentaj de returnare de cel puțin 90% și trebuie să marcheze ambalajul primar sau pe eticheta produsului sintagma „ambalaj reutilizabil”. „Scopul acestor măsuri este reducerea cantităţii de deşeuri care ajunge la groapă şi creşterea ratei de colectare. Rămâne de văzut însă dacă sistemul de recuperare gândit va da rezultate, pentru că nu am văzut nicio campanie de informare în acest sens şi există riscul ca cetăţenii să perceapă măsura doar ca o taxă în plus luată din propriul buzunar”, mai spune Glad Varga, deputat PNL de Arad.