Cea mai mare rată a şomajului este în rândul tinerilor!

  • Autor:
  • Data: martie 29th, 2017
  • Categorie: politica, arad

Deputatul PNL, Glad Varga, candidatul la preşedinţia Tineretului Naţional Liberal, atrage atenţia asupra situaţiei dramatice a tinerilor din România care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă: „Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, în 2016 nivelul cel mai ridicat al şomajului, de 20,8%, a fost înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. În trimestrul IV al anului 2016, rata de ocupare în rândul tinerilor (15-24 de ani) a fost de 21,5%.

Aceste cifre îngrijorătoare, ne arată că trebuie să luăm, de urgență, măsuri pentru îndreptarea acestei situaţii. Trebuie acţionat în primul rând în domeniul educaţiei, pentru o corelare cât mai judicioasă a ţintelor procesului educaţional cu cerinţele pieţei muncii, ţinându-se cont de dinamica dezvoltării tehnice şi industriale, pentru a se şti exact ce domenii presupun creşterea sau scăderea numărului de locuri de muncă, astfel încât tinerii să poată intra pe piaţa muncii imediat după terminarea studiilor. Din păcate, este mult prea mare numărul tinerilor care trăiesc exclusiv din veniturile părinţilor”, spune Glad Varga.

Deputatul arădean consideră că România trebuie să profite la maximum de apartenenţa la Uniunea Europeană, accesând cât mai multe dintre programele pe fonduri europene destinate exclusiv ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor. „Pe termen scurt, guvernul trebuie să acţioneze de urgenţă pentru implementarea programelor pe bani europeni, mai ales în domeniul IT, unde potenţialul României este uriaş şi unanim recunoscut, dar şi în alte domenii. Trebuie demarate proiecte de anvergură în mediul rural, unde şomajul în rândul tinerilor este cel mai crescut, pentru ca diferenţele uriaşe de dezvoltare şi nivel de trai între sat şi oraş să se aplaneze”, mai spune Glad Varga, care crede că aceste probleme trebuie să fie preocupări curente ale organizaţiilor de tineret ale PNL din toată ţara.