Schemă de ajutor de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor şi întreprinderilor mari

  • Autor:
  • Data: noiembrie 28th, 2022
  • Categorie: politica, arad

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de aproximativ 500 milioane euro notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit deputatului liberal arădean Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, schema urmărește să asigure că întreprinderile afectate dispun de suficiente lichidități, iar ajutorul va fi acordat sub formă de garanții pentru împrumuturi şi împrumuturi subvenționate.

„De aceste măsuri vor putea beneficia întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane euro și întreprinderile mari din toate sectoarele, cu unele excepții, cum ar fi jocurile de noroc și pariurile, asigurările, activitățile imobiliare, distribuția și comerțul cu energie și combustibil. Vor fi, de asemenea, excluse instituțiile financiare și de credit.

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat de aproximativ 300 milioane euro, garanțiile vor acoperi până la 90 % din principalul împrumutului sau al contractului de leasing. Pierderile vor fi suportate proporțional de către instituțiile de credit și de către stat”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.

De menţionat că bugetul alocat pentru cea de-a doua măsură, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenționate, este de aproximativ 200 milioane euro.

Pentru mai multe informaţii intraţia AICI.