Programul Regional Vest: 1,18 miliarde euro pentru judeţele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș

  • Autor:
  • Data: noiembrie 18th, 2022
  • Categorie: politica, arad

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a lansat, astăzi, Programul Regional Vest. Programul va marca oficial startul investiţiilor prin fonduri europene nerambursabile. Potrivit deputatului liberal arădean Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, judeţele din regiune vor avea la dispoziţie 1,18 miliarde de euro.

„Programul Regional Vest prevede ca în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș să ajungă 1,18 miliarde euro în perioada financiară 2021-2027, având şapte priorități destinate investițiilor. 236 de milioane de euro vor fi alocate Priorităţii 1 – Regiune inovatoare și competitivă, pentru sprijinirea creșterii competitivității și digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare și a competențelor viitorului. Pentru Prioritatea 2 –  Regiune smart, este alocată suma de 34 milioane euro, banii urmâmnd să meargă pentru investiții care sprijină digitalizarea administrației publice și utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.  157 de milioane de euro vor fi alocate pentru Prioritatea 3 – Regiune verde. Fondurile vor putea fi folosite pentru investiții ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi. Prioritatea 4 – Regiune cu mobilitate sustenabilă, are alocată suma de 157 milioane euro pentru investiții în creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători. Prioritatea 5 – Regiune conectată, presupune alocarea sumei de 158 milioane euro pentru investiții în vederea creșterii conectivității și accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport public regional; Prioritatea 6 – Regiune educată și atractivă, presupune alocarea a 194 milioane euro pentru investiții pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potențialului turistic. Pentru Prioritatea 7 –  Regiune pentru oameni, a fost alocată suma de 193 milioane euro. Fondurile vor putea fi folosite pentru investiții necesare creșterii calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publică”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.

În încheiere mai trebuie spus că programul este gestionat direct de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management.