Glad Varga: „Tăierile ilegale de păduri au atins apogeul”

  • Autor:
  • Data: februarie 14th, 2020
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga susține că situaţia critică legată de tăierile de păduri a atins apogeul, lucru dovedit prin hotărârea Comisiei Europene de a trimite României o scrisoare de punere în întârziere, pentru că autorităţile naţionale nu au făcut nimic pentru combaterea acestui flagel.

Potrivit deputatului Glad Varga, de la primul avertisment din 2016, guvernele perindate în acest răstimp nu au avut niciun interes real pentru a lua măsuri, ignorând practic o problemă de securitate naţională, după cum a fost definită distrugerea fondului forestier prin lege.

„La fel ca societatea civilă, am sesizat de nenumărate ori autorităţile responsabile prin întrebări şi interpelări privind tăierile de păduri şi, în 2017, am iniţiat un proiect de lege privind interzicerea exploatării masei lemnoase în parcurile naţionale într-o primă fază, ca un pas către diminuarea tăierilor ilegale. Acesta urmează să se dezbată în plenul Camerei Deputaţilor, care este camera decizională şi, având în vedere contextul actual, sper ca majoritatea parlamentară să îl voteze favorabil. Astfel mă alătur eforturilor ministrului mediului, Costel Alexe, care şi-a asumat că la mijlocul anului 2020, sistemul de urmărire a materialului lemnos – SUMAL va deveni operaţional şi de asemenea va modifica prevederile Codului Silvic în direcţia sporirii pedepselor pentru transportul ilegal de lemne. Am credinţa că lucrurile se vor pune în mişcare, demersurile iniţiate aratând că ministrul tratează cu maximă importanţă tăierile ilegale de păduri”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.