Glad Varga salută aprobarea hotărârii de guvern care reglementează sistemul de garanție-returnare a ambalajelor

  • Autor:
  • Data: octombrie 6th, 2021
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic, salută adoptarea de către Guvern a unei hotărâri care reglementează sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor. Sistemul devine obligatoriu de la 1 octombrie 2022 şi presupune că ambalajele reutilizabile vor fi returnate în schimbul a 50 bani pentru fiecare ambalaj depus la orice punct de returnare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziţionat. 

În aceste condiţii, producătorii de bere, băuturi alcoolice, ape minerale şi sucuri se vor înregistra în sistem şi vor asigura pentru consumatori posibilitatea predării ambalajelor în schimbul acestei garanţii. Sistemul este obligatoriu pentru toate unităţile comerciale, indiferent de mărime, urmând ca unităţile cu vânzare mici, din mediul rural, să fie sprijinite de autorităţile locale. „Este important de menţionat că administratorul acestui sistem este o societate pe acţiuni, având ca acţionari asociaţiile producătorilor şi ale comercianţilor şi statul în proporţie de 20%. Toate produsele supuse acestor reglementări vor fi inscripţionate cu marca unică a SGR şi identificate prin cod de bare”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.

De menţionat că în primul an de implementare este vizată o rată de recuperare de 65% la sticlă, plastic şi metal, urmând ca aceasta să ajungă la 85-95% în cel de al treilea an.

„Sistemul de garanţie-returnare este o etapă semnificativă în diminuarea deficienţelor din domeniul deşeurilor, o soluţie pentru rezolvarea situaţiilor de infringement şi, nu în ultimul rând, un aport considerabil la dezvoltarea economiei circulare şi un beneficiu pentru sănătatea noastră, prin reducerea spaţiilor vaste ocupate în prezent de deşeuri, în care majoritatea sunt ambalaje, a ţinut să menţioneze parlamentarul arădean.