Glad Varga, în sprijinul fermierilor: fără drept de servitute pentru companiile petroliere care fac prospecţiuni

  • Autor:
  • Data: februarie 24th, 2021
  • Categorie: politica, arad

Nu puţine au fost cazurile când fermierii români au fost nevoiţi să apeleze la instanţă pentru a-şi apăra dreptul de proprietate asupra terenurilor atunci când companiile petroliere au decis să facă prospecţiuni în anumite perimetre. În aceste condiţii, deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic anunţă că amendamentele aduse la OUG 27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului, care prevedeau dreptul de servitute al companiilor petroliere ce fac prospeciuni au fost respinse.

„În şedinţa comună a Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic şi a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, am aprobat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004, aşa cum a fost propus de către Guvern. Am respins amendamentele aduse pe parcursul procedurii parlamentare, care prevedeau acordarea dreptului de servitute companiilor petroliere pentru prospecţiuni geologice şi geofizice asupra perimetrelor vizate.

Consider că astfel am venit în sprijinul fermierilor români, care s-au arătat preocupaţi de efectele aplicării acestor amendamente asupra terenurilor arabile pe care le deţin. Sunt de accord că explorările şi exploatările resurselor de petrol şi gaze naturale trebuie să se dezvolte, însă trebuie să se aibă în vedere şi protejarea interesului personal al proprietarilor acestor terenuri, cu limitări cât mai mici asupra folosinţei terenurilor lor”, a declarat deputatul PNL Glad Varga, care a ţinut să precizeze că operaţiunile petroliere trebuie derulate cu minime ingerinţe asupra dreptului de proprietate.

,