Glad Varga, în Parlament: „Palatul Copiilor ar trebui să fie o prioritate pentru MEN și IȘJ Arad, care ar trebui să vină cu soluții concrete, nu cu ultimatumuri lipsite de orice urmă de bun-simț”

  • Autor:
  • Data: octombrie 3rd, 2019
  • Categorie: politica, arad

După cum vă informam, situația sub orice critică în care a ajuns Palatul Copiilor din Arad, ca urmare a faptului că Ministerul Educației Naționale (MEN) a transmis că nu mai este dispus să plătească chiria, l-a făcut pe deputatul liberal Glad Varga să interpeleze conducerea ministerului cu pricina. Deputatul arădean nu s-a oprit însă aici, susținând și o declarație politică în Parlament cu tema „Guvernul PSD evacuează Palatul Copiilor din Arad pentru că Ministerul Educației refuză să plătească chiria”.

„Încă din luna februarie, presa locală a tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care a ajuns Palatul Copiilor, în condițiile în care, timp de un an, Ministerul Educației a ajuns în situația să nu mai plătească chiria. Asta, cu toate că, având în vedere zona centrală în care este situat și spațiul pe care îl ocupă, era vorba despre o sumă MODICĂ, de doar 10.300 de lei pe lună.

Având în vedere că imobilul în care își desfășoară activitatea în momentul de față Palatul Copiilor a fost retrocedat, în urmă cu 11 ani, au fost demarate lucrările pentru construirea unui nou sediu, amplasat într-o zonă centrală a municipiului Arad, chiar lângă noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean. În 2008, Ministerul Educației aloca primele fonduri pentru cele două obiective. Sediul IȘJ a fost finalizat însă în 2017, în timp ce Palatul Copiilor mai așteaptă.

Potrivit unor promisiuni, noul Palat al Copiilor ar fi trebuit totuși să fie gata anul acesta. Nu a fost, din cauza lipsei de fonduri. Pentru noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Arad, început în aceeași perioadă, s-au găsit însă mult mai ușor banii necesari…”, a spus Glad Varga.

În continuare, acesta a vorbit despre ultimatumul dat de conducerea IȘJ, care a somat conducerea Palatului Copiilor să găsească un spațiu în termen de șapte zile. „Ca totul să fie și mai frumos, Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. Trei zile mai târziu, IȘJ vine cu un ultimatum la adresa Palatului Copiilor, somând conducerea instituției ca în termen de șapte zile să comunice ce spații a identificat pentru a se muta. În urma acestor solicitări, Palatul Copiilor a înaintat adrese către Primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare”, se mai arată în declarația deputatului liberal.

„Ultimatumuri lipsite de orice bun simț”

Mai trebuie spus însă că reprezentanții Primăriei susțin că nu au posibilitatea legală de a sprijini Palatul, având în vedere că acesta nu a fost trecut de Guvern în subordinea autorităților locale, așa cum au cerut edilii arădeni. „Pe de altă parte, conducerea Palatului Copiilor a identificat câteva spații care ar putea găzdui cei peste 2.000 de copii înscriși, însă fiecare dintre acestea prezintă inconveniente care îngreunează activitatea instituției. S-a ajuns astfel în situația ca Palatul Copiilor Arad, abandonat fiind de Ministerul Educației, să ceară sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării actualului sediu, cel puțin în acest an școlar, aceasta fiind, în opinia profesorilor de acolo, cea mai bună soluție pentru copii. În aceste condiții, vin și întreb: 

A ajuns Ministerul Educației în pragul falimentului, încât să nu își mai permită să plătească chiria de 10.300 de lei pe lună pentru Palatul Copiilor din Arad?

Ce sumă este necesară pentru finalizarea noului sediu al Palatului?

Când va fi gata acesta, având în vedere că în bugetul pe 2018 a fost alocată suma de 15.000 de lei, iar în bugetul de stat pe 2019 nu a fost alocat nici măcar un leu?

Palatul Copiilor reprezintă un punct de atracție pentru mii de copii din Arad, care învață să își folosească timpul liber pentru a face ceva util. Această instituție ar trebui să fie o prioritate pentru Ministerul Educației Naționale, pentru Inspectoratul Școlar Județean Arad, care ar trebui să vină cu soluții concrete, nu cu ultimatumuri lipsite de orice urmă de bun-simț”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.