Glad Varga acuză superficialitatea unor decizii luate de Ecaterina Andronescu

  • Autor:
  • Data: martie 6th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Deputatul liberal de Arad Glad Varga atrage atenția asupra pericolului reprezentat de modificările lipsite de inspirație ale structurii anului școlar pentru învățământul profesional și tehnologic.

Asta, în condițiile în care ministrul Educației a decis să sacrifice numărul de ore de pregătire alocat elevilor, lucru care îi va afecta și pe dascălii lor. „În condiţiile în care, în numeroase ţări europene, rata de angajare a absolvenţilor învăţământului profesional atinge şi 90%, iar în România este binecunoscut deficitul de forţă de muncă calificată, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, modifică structura anului şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnologic în detrimentul pregătirii teoretice şi practice a elevilor acestei forme de învăţământ. Astfel, OMEN nr. 3207/22.02.2019 prevede numai 37 de săptămâni de şcoală în loc de 41 de săptămâni, reducerea a aproximativ 100 de ore sporind riscul ca elevii să nu aprofundeze temeinic noţiunile practice şi implicit să nu încadreze în muncă la nivelul de calificare dorit. Totodată profesorilor nu li se oferă nicio alternativă pentru completarea normei didactice, în timp ce sunt obligaţi să predea acelaşi volum de materie într-un timp mult mai scurt”, afirmă Glad Varga.

În continuare, deputatul PNL susține că superficialitatea acestor schimbări va genera consecinţe negative extrem de grave şi în perspectivă. „Pe de o parte, interesul cadrelor didactice de a preda în astfel de unităţi de învăţământ va scădea, iar pe de altă parte, părinţii şi elevii vor pune la îndoială seriozitatea şi temeinicia acestui tip de educaţie. Din aceste motive, mă alătur demersurilor colegilor mei şi solicit ministrului Educaţiei Naţionale să reanalizeze modificările din învăţământul profesional astfel încât, după absolvire, să se faciliteze inserţia tinerilor pe piaţa muncii”, a încheiat Glad Varga.