Deputatul PNL, Glad Varga îi adresează o scrisoare deschisă ministrului Mediului privind cele mai stringente probleme de mediu cu care se confruntă România!

  • Autor:
  • Data: februarie 20th, 2018
  • Categorie: politica, arad

Stimată doamnă Viceprim-ministru,

Vin în faţa dumneavoastră prin această scrisoare, atât ca cetăţean al României, cât şi ca deputat. De la preluarea mandatului, prin mijloace specifice activităţii de parlamentar, am atras atenţia asupra celor mai stringente probleme de mediu cu care se confruntă ţara noastră. Dincolo de avertismentele din ce în ce mai dese ale Comisiei Europene pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, vedem cu toţii efectele acesteia asupra vieţii de zi cu zi – mormane de gunoaie sufocă oraşele şi cursurile de apă, depozite necontrolate de deşeuri se găsesc la tot pasul pe terenurile din afara localităţilor, gradul de colectare selectivă este extrem de mic, poluarea aerului depăşeşte limitele admise, străzile sunt pline de autovehicule vechi şi extrem de poluante. Nici nu îndrăznesc să mai aduc în discuţie dezvoltarea unui sistem durabil de alimentare a vehiculelor electrice, aplicarea principiilor economiei circulare sau implementarea Acordului de la Paris!

Este adevărat – aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, dar sunteţi în prezent ministru al mediului şi viceprim-ministru şi, deşi în declaraţiile dumneavoastră publice repetaţi că aceste situaţii sunt „inadmisibile”, în fapt nu se întâmplă nimic.

Împreună cu colegii mei din Partidul Naţional Liberal am iniţiat o serie de proiecte legislative, care propun rezolvări concrete, punctuale, cu obligaţii şi responsabilităţi clar exprimate. Mă rezum la două exemple: propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deşeurilor şi proiectul de lege pentru asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehicule electrice.

Am participat la dezbaterile acestor propuneri în comisiile parlamentare, în care PSD-ALDE deţine majoritatea. Pentru ambele proiecte legislative ale PNL, s-a decis respingerea prin votul majoritar. Motivul principal enunţat de reprezentanţii Ministerului Mediului, invitaţi la şedinţe, a fost că Ministerul Mediului a pregătit/are în pregătire/va pregăti acte normative cu prevederi similare, ba chiar mai bune şi, prin respingerea propunerilor menţionate se evită dublarea reglementărilor legislative şi aşa stufoase.

Mă bucur să aud că Ministerul Mediului este preocupat de problemele de mediu. Ce nu înţeleg însă este de ce la întrebări şi interpelări pe aceste subiecte primesc răspunsuri ce conţin citate din strategii şi legi făurite cu ani în urmă, în care predomină condiţional-optativul. De ce nu sunt supuse unor dezbateri deschise aceste propuneri/proiecte menţionate şi fluturate la şedinţele comisiilor parlamentare, care nu sunt disponibile nicăieri pentru consultare? De ce, dacă urmărim aceleaşi obiective, nu veniţi cu îmbunătăţiri concrete, cu observaţii motivate şi motivante la iniţiativele parlamentarilor?

Indiferent de culoare politică, respirăm acelaşi aer, avem parte de acelaşi peisaj dezolant când ne deplasăm pe străzile patriei, consumăm aceeaşi apă din sistemul centralizat. Sunteţi membru al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi, cu atât mai mult, ar trebui să aveţi o atitudine pro-activă faţă de problemele de mediu, care ne afectează. Vă invit aşadar, să reflectaţi la aspectele, pe care le-am subliniat prin această scrisoare şi să excludeţi modul de lucru practicat până acum, acesta în care consideraţi că „orice propunere din partea opoziţiei trebuie respinsă”. Sunt încrezător că veţi pune interesul naţional înaintea celui de partid.