Criterii discriminatorii la un concurs organizat de Romsilva; Glad Varga sesizează CNCD

  • Autor:
  • Data: noiembrie 20th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva acționează de multe ori de o asemenea manieră încât poate fi considerată stat în stat. Recent, a scos la concurs o serie de posturi de inginer silvic stagiar, dar criteriile în funcție de care se stabilește nota finală sunt discutabile, chiar discriminatorii. În aceste condiții, deputatul liberal arădean Glad Varga a decis să trimită o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„La sfârşitul lunii trecute, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a scos la concurs posturi de inginer silvic stagiar. Într-un ultim efort al PSD de a-şi plasa favoriţii în posturi vacante, anunţul publicat semnat de şeful comisiei de evaluare – rudă apropiată a unui deputat PSD – ne arată cum criteriile de evaluare publicate încalcă principiile egalităţii de şanse. Astfel o pondere de 15% din punctajul final al candidatului este acordată cifrei de şcolarizare a unităţii de învăţământ pe care a absolvit-o, iar alte 15 %, vechimii acestei unităţi de învăţământ. Deci o treime din nota finală este acordată pe criterii discriminatorii, care nu au nimic de a face cu pregătirea profesională a candidatului, cu expertiza şi cunoştinţele sale”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

„Cu toţii avem dreptul la şanse egale”

Acesta susține că este vorba despre o abatere gravă, care nu poate să rămână fără urmări.

„Astfel de practici de restrângere, de îngrădire a drepturilor candidaţilor trebuie să fie eliminate, fapt pentru care am decis să sesizez Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Lezarea drepturilor din domeniul muncii constituie o abatere gravă, ce se poate solda inclusiv cu plângeri către instanţele judecătoreşti competente. Cu toţii avem dreptul la şanse egale şi voi susţine orice campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la combaterea discriminării, indiferent de natura sa”, a încheiat parlamentarul arădean.