Guvernul PSD trebuie să își asume o decizie clară privind proiectul minier Roșia Montană!

  • Autor:
  • Data: aprilie 13th, 2017
  • Categorie: politica, arad

Pentru Roşia Montană, parcursul de dezvoltare este încă incert, iar o decizie fermă este departe de a fi asumată. Pe de o parte, în prezent, proiectul minier se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea obţinerii acordului de mediu. Mai precis, se derulează de cel puţin doi ani etapa de analiză a calităţii raportului privind impactul asupra mediului.

În august 2015, Guvernul României a desemnat Ministerul Finanţelor Publice ca autoritate competentă pentru soluţionarea cererii de arbitrare transmisă României de către Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor referitoare la Investiţii la solicitarea companiei canadiene Gabriel Resources.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii a trimis în ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, ca acţiune de administrare în scopul conservării patrimoniului natural. Pe parcursul anului 2017 va avea loc evaluarea tehnică a dosarului, urmată de o vizită de evaluare în teren, iar decizia de înscriere în Lista Patriomoniului Mondial UNESCO se va lua în 2018.

Ambele proceduri sunt în derulare, cu termene clare însă pentru cea desfăşurată de UNESCO, faţă de analiza raportului privind impactul proiectului minier Roşia Montană asupra mediului, care este tărăgănată şi pasată de la o guvernare la alta. În cazul acesteia, decizia finală privind proiectul, care poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu se va lua de către Comisia de Analiză Tehnică ce include reprezentanţi ai autorităţilor publice (majoritatea ministerelor şi instituţiile din coordonarea/subordonarea Ministerului Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor).

Se poate considera că este necesară o decizie politică asumată pentru acest obiectiv de interes naţional. Mă îndoiesc că actuala guvernare va lua o hotărâre în acest sens şi atunci, nu ne rămâne decât să sperăm că demersul la UNESCO va fi o reuşită şi valoarea universală a patrimoniului naţional de la Roşia Montană va fi recunoscută la nivel mondial, astfel încât orice intervenţie în zonă să fie interzisă.

Aici pot fi consultate întrebările pe care le-am formulat și răspunsurile ministerului privind folosirea cianurilor:

http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=47321&idl=1