Infrastructura de alimentare pentru vehiculele electrice – un pas mai aproape de realizare
În şedinţa din 18 septembrie 2017, Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică a Senatului a hotărât, cu majoritate de voturi, avizarea favorabilă a propunerii legislative privind asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice.
Proiectul de lege se află în prezent în lucru la Comisiile permanente ale Senatului şi a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ.
„Sper ca proiectul de lege să primească şi din partea celorlalte Comisii ale Senatului un aviz favorabil. Consider că trebuie să fim pregătiţi, să avem infrastructura de alimentare pentru vehiculele electrice disponibilă cât mai repede, cel puţin în marile oraşe. Creşterea vânzărilor acestor vehicule, atât la nivel naţional, cât şi european arată că oamenii au înţeles utilitatea acestui tip de vehicul, contribuţia lui la reducerea poluării şi, în final, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. De aceea, trebuie să venim în întâmpinarea lor, prin măsuri implementate la timp.”, a declarat Glad Varga, deputat PNL, iniţiatorul proiectului de lege.
Acest proiect de lege prevede obligaţia autorităţilor locale şi a staţiilor de distribuţie a carburanţilor de a realiza până la 31 decembrie 2020, un număr minim de puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele reîncărcabile electric, respectiv cinci puncte de reîncărcare în marile oraşe, zece puncte în fiecare sector al municipiului Bucureşti şi două puncte de reîncărcare în cazul benzinăriilor cu peste 16 pompe de alimentare. Totodată se stabilesc sursele de finanţare a infrastructurii realizate de autorităţile locale, 50% din fondul pentru mediu şi 50% din bugetele locale.