Glad Varga: „Nepăsarea Guvernului PSD-ALDE s-a tradus prin amânarea cu un an a aplicării Legii privind venitul minim de incluziune”

  • Autor:
  • Data: martie 21st, 2019
  • Categorie: politica, arad

Potrivit unor studii, aproximativ 22,5 % din populația UE este încă expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, iar 6,9 % din europeni suferă în continuare de deprivare materială severă. De altfel, inegalitatea veniturilor în statele membre ale UE a scăzut pentru prima dată de la începutul crizei financiare abia în 2017.

Deputatul PNL de Arad Glad Varga susține că inegalitățile în materie de venituri au rămas  încă prea mari, iar acest lucru are consecințe sociale multiple, generând diferențe între bunăstare și calitatea vieții. „În România, peste șapte milioane de cetăţeni, adică mai mult de o treime din populaţie, respectiv 35,7%, sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială, conform ultimelor date Eurostat. Lipsa unor politici de dinamizare a pieţei muncii şi progresul redus al politicilor de inserţie contribuie din plin la menţinerea acestui procent, dar şi la agravarea situaţiei în ansamblu prin creşterea poverii administrative”, susține parlamentarul arădean.

Coaliția de guvernare este dezinteresată de subiect

Acesta a ținut să precizeze că această populaţie marginalizată nu are acces la servicii de sănătate, de educaţie sau sociale, gradul de vulnerabilitate fiind major. „Nepăsarea Guvernului PSD-ALDE s-a tradus anul trecut prin amânarea aplicării Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune cu un an, aceasta urmând a fi aplicată de la 1 aprilie 2019, adică în mai puţin de două săptămâni. Tematica nu prezintă interes pentru coaliţia de guvernare, aşa că există o probabilitate mare a unei noi amânări, cu consecinţe dezastruoase şi din păcate, nu doar la nivel de statistici”, a continuat Glad Varga.

În opinia deputatului, rolul politicilor economice naţionale ar trebui să fie de asigurare a creşterii bunăstării economice prin sporirea prosperităţii cetăţenilor şi prin asigurarea vitalităţii instituţiilor. „Statul român, având o guvernare PSD, este excesiv de asistenţial, a diminuat apetenţa pentru muncă a asistaţilor. Populismul exacerbat a pus bugetul pe patul de spital, iar pentru resuscitarea acestuia e nevoie de investiţii, dar şi de cumpătare”, a încheiat liberalul.