Glad Varga: „Ministrul Educației lasă să se adâncească percepția eronată că școlile profesionale sunt un rebut”

  • Autor:
  • Data: septembrie 8th, 2019
  • Categorie: politica, arad

Glad Varga, deputat PNL de Arad, critică decizia ministrului interimar al Educației de a-i trimite la școlile profesionale pe absolvenții de a VIII-a care nu obțin cel puțin media 5 la Evaluarea Națională. Din punctul său vedere, Daniel Breaz lasă astfel să se adâncească percepția că școlile profesionale sunt un rebut al sistemului educațional din România, ceea ce este total greșit.

„În primăvara acestui an, fostul ministru al educaţiei – Ecaterina Andronescu modifica structura anului şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnologic, eliminând aproximativ 100 de ore din pregătirea teoretică şi practică a elevilor ce urmează această formă de învăţământ şi sporind astfel riscul ca elevii să nu aprofundeze temeinic noţiunile practice şi, implicit, să nu încadreze în muncă la nivelul de calificare dorit. Acum, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, ministrul interimar al educaţiei, Daniel Breaz, ia o nouă măsură fără fundament şi fără dezbatere publică – trimite obligatoriu către şcolile profesionale toţi absolvenţii clasei a VIII-a, care susţin Evaluarea Naţională şi nu obţin minim media 5. Se adânceşte astfel percepţia eronată că şcolile profesionale sunt un rebut al sistemului de educaţie din România”, susține Glad Varga.

Acesta mai spune că în loc să vină cu măsuri de revitalizare a învăţământului profesional adaptate la cerinţele actuale, PSD alege să sancţioneze practic tot elevii din mediile vulnerabile, echitatea şi calitatea actului de educaţie fiind noţiuni străine pentru partidul de guvernământ. „Având în vedere criza de forţă de muncă calificată din România, este evident că o prioritate pentru următoarea guvernare este aceea de a dezvolta învăţământul profesional printr-un sprijin financiar susţinut, prin atragerea companiilor interesate în parteneriate, prin testarea abilităţilor copiilor interesaţi în a învăţa şi practica meserii adaptate la noua realitate digitală. Altfel riscăm să avem generaţii întregi de tineri blocaţi în locuri de muncă precare, cu grad scăzut de formare profesională şi salarii reduse, cu efecte negative dramatice asupra creşterii economice şi a condiţiilor de viaţă”, a ținut să precizeze deputatul liberal.